Is duurzaamheid een trend? Ja! Maar dan eentje die al een tijdje gaande is. Steeds meer consumenten zijn zich er van bewust dat ons leven om meer verantwoording vraagt. In de jaren negentig startte de overheid al een campagne ‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Een campagne die draagvlak moest scheppen voor verregaande milieumaatregelen. Twintig jaar geleden moesten we ons bewust worden over hoe vervoer, energie en afval ons leven vorm geven. De campagne was dus niet alleen informerend, maar ook gericht op mentaliteits- en gedragsverandering. Nu, vijftien jaar later zien wij de resultaten hiervan terug in onze samenleving. We scheiden ons afval, we zitten er warmpjes bij in onze huizen door goede isolatie en we rijden rond in een hybride auto. Maar onze verantwoording gaat verder. Of anders gezegd we worden ons nog meer bewust van onze eigen rol in de samenleving. We beginnen ons steeds vaker vragen te stellen. Over waar ons voedsel vandaan komt. Over hoe onze Ikea meubels geproduceerd worden en wie er achter de naaimachine zat toen een mouw aan ons blousje werd gezet. We zijn op zoek naar antwoorden. Antwoorden die opvallend genoeg niet voldoende gegeven worden door de gevestigde orde. Vandaag de dag zien we meer en meer nieuwe merken en organisaties op staan. Zogenaamde ‘Clean Slate Brands’. Zij stellen waarden als duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid bovenaan hun businessmodel. Zij kunnen hun strategie, hun inkoop en productie hier beter op inrichten dan (vaak) de grotere multinationals.
Met het plaatsen van het woord ‘vertrouwd’ onder haar merknaam maakt Honig de boodschap in deze wel duidelijk. Vertrouwd en niet meer dan dat. Of te wel, ‘heritage’ waarmee alles dus bij het oude blijft. En ja, daar zijn hele volksstammen gevoelig voor. Die stellen zich minder vragen over hoe en waar de granen en kruiden vandaan komen die op het bordje macaroni liggen. Maar een steeds groter wordende groep consumenten ziet de wereld ingrijpend veranderen. En zij willen daar aan mee werken. Steeds meer nieuwe merken spelen hierop in. Die bekommeren zich wel om het welzijn van de koffieboer in Ecuador. Of onder welke omstandigheden spijkerbroeken in Bangladesh worden geproduceerd. Duurzaamheid en verantwoord is ook al doorgedrongen in de bankenwereld. Zoals bijvoorbeeld Triodos Bank. Zij investeren en doen alleen zaken met organisaties die een gezond milieu en een gezonde natuur ondersteunen. Als we om de hoek kijken zien we dat initiatieven als Willem & Drees, Streekbox en Marqt zich inzetten voor streekproducten. Gewoon een lekker stuk vlees en groenten van dichtbij. Van de boer next door die zich inzet voor een duurzame wereld maar die geen gehoor krijgt bij de gevestigde merken. Een mooie ontwikkeling vind ik bij Peeze koffie en thee. Hun producten worden verkocht en geserveerd met een boodschap. Of zoals Peeze het zelf noemt, koffie met een goed verhaal. Zij verkopen klimaatneutrale koffie. Dat doen zij met projecten waar de lokale boeren ook profijt van hebben. Peeze heeft het aangedurfd om hun verpakking de boodschap te laten uitdragen. En natuurlijk ook met dat wat in hun verpakking zit. De koffie en thee is met oog op duurzaamheid en sociaal maatschappelijk verantwoord verbouwd, geoogst en verpakt. Zelfs met een persoonlijk briefje van de theeplukster.
‘Post uit Sri Lanka’ is de conceptgedachte achter hun nieuwe project ‘Communitea’. Het concept creëert op unieke wijze een verbinding tussen de theedrinker en het land van oorsprong. Zo geniet je nog meer van je kopje thee.
Wetende dat ergens op deze wereld Muttih Lingeshwarie ook een stukje meer van het leven geniet.