Als leunstoeltoerist lees ik met plezier avontuurlijke verhalen van landgenoten die Nederland achter zich hebben gelaten om het geluk en plezier te beproeven in het buitenland. Mijn boekenkast staat er vol mee. De een kiest er voor zich permanent te vestigen in het buitenland. Een ander gaat het een jaartje uitzingen tijdens een sabbatical. Een apart hoofdstuk in dit verhaal nemen de Nederlanders in die het hectische leven achter zich laten en zich storten op de wijnbouw. Geen Johanitter of Solaris in de polder, maar een zonnige wijngaard met ranken vol met Merlot, Syrah of Viognier. Met een beetje spaargeld een chateau kopen omringd door een verouderde wijngaard en het avontuur kan beginnen.
Ilja Gort heeft jaren geleden de reclamewereld achter zich gelaten om slurpend in de Bordeaux zijn druifjes te vertroetelen en ons met regelmaat te verblijden met zijn Slurp! boeken. Blijkbaar redden de druifjes zich prima zelf want wijnboer Gort heeft ‘en passant’ ook nog tijd om een paar romannetjes uit te geven.
Remke de Lange heeft de gok gewaagd om samen met haar gezinnetje een jaartje ‘down under’ wijnboer te spelen. In haar autobiografie deelt ze het wel en wee van de Aussies die druk doende zijn om de wijngaard van de ondergang te behoeden. Tijdens haar verblijf in de wijngaard heeft Remke de mogelijkheid om haar eigen wijn in de fles te krijgen. Als amateur wijnboerin waakt ze over haar eigen druiven. Na veel vallen en opstaan weet zij dan ook vol trots de druifjes onder de kurk te krijgen. De hele voorraad wordt naar Nederland verscheept alwaar haar vrienden en familie hun oren te luisteren leggen en het glas heffen op haar avonturenverhaal.
Nog zo’n avontuurlijke dame. Lidewij van Wilgen. Zij laat de sleur in Nederland achter zich en koopt zonder enige ervaring, als nieuwbakken wijnboer, een wijndomein. Et voilà. Daar sta je dan. Uit de polder tussen de wijnranken. Ga d’r maar aan beginnen. Dat een leven als wijnboer niet over rozen gaat, valt allemaal te lezen in haar boek ‘Het Domein’. Tegenslagen genoeg. Zoals menig Fransman die een beetje vreemd staat te kijken dat Lidewij op de biologische toer gaat. Zorgen genoeg over haar eigenzinnig Franse personeel, haar dochters en haar man. Die overigens het na een paar jaar voor gezien houdt en terugkeert naar Nederland. Plof, weg is de romantiek. Lidewij redt het en maakt vandaag de dag veel bejubelde wijnen op haar domein ‘Mas des Dames.’
Huib Edixhoven heeft het anders aan gepakt. Geen chateau voor hem. Maar een sabbatical. Een ontdekkingsreis de wereld rond op zoek naar wijn en smaak. Zijn belevenissen en ontdekkingen zijn vandaag de dag niet alleen terug te vinden in zijn boek; Dom Pérignon in een rugzak, maar ook in zijn wijnwebwinkel Vindict.
Welke Nederlander droomt er nu niet van om kasteelheer of –dame te zijn? En vanuit het torenraam te staren over zonnige wijngaarden, tsjilpende mussen en op tijd aanschuiven voor een weldadige lunch. Met in het glas, je eigen Chardonnay of Merlot? In ieder geval kunnen wij vandaag de dag wegdromen bij de avonturiers die hun belevenissen met ons delen. En dat kan gewoon, thuis op de bank. Met een goed glas wijn. Santé!
Dit artikel is eerder verschenen op de wijnblog van 3 Wijngekken waar ik als gastschrijver maandelijks een column schrijf.